Malokarpatskí vinohradníci vnímajú tohtoročnú úrodu väčšinou pozitívne

27.08.2015 Bratislava

Bratislava 27. augusta (TASR) - V Malokarpatskej vinohradníckej oblasti už niektorí vinohradníci začali so zberom úrody hrozna, iní ho majú naplánovaný v najbližších dňoch. Úroda sa podľa viacerých aj napriek dlhodobým letným horúčavám a suchu ukazuje ako dobrá. "Vývoj a zdravotný stav je zatiaľ dobrý. Kvalitu a charakter vín ukáže až jeseň," skonštatoval pre TASR vinohradník a vinár z Modry Fedor Malík ml. V jeho vinohradníctve už začali zbierať odrodu Irsai Oliver a nasledovať budú odrody Muškát moravský, Pesecká leánka či Silvánske zelené.

Vinohradník Milan Skovajsa z Pezinka má pozitívne očakávania. Z hľadiska chorôb bol podľa neho tento ročník na viniči bezproblémový. "Mohli sme počet postrekov znížiť a použiť mnohokrát iba preventívne prípravky," priblížil pre TASR. Ako tvrdí, hrozno je vo veľmi dobrom stave a pomohla aj vytúžená vlaha po dlhotrvajúcich vysokých teplotách. Aktuálne prospieva aj teplé a slnečné počasie. "Dúfajme, že nám to počasie neskomplikuje a budeme môcť vyrobiť kvalitné vína, ktoré sa zaradia medzi tie najlepšie ročníky," skonštatoval Skovajsa, ktorý začína so zberom začiatkom septembra, a to odrodou Veltlínske červené skoré, ktoré obvykle zbierajú o týždeň neskôr.

Spolok vinohradníkov a vinárov v Modre – Vincúr konštatuje, že v niektorých lokalitách vinohradníci pocítili deficit vlahy. To sa prejavilo aj na niektorých odrodách menšími bobuľami, slabou asimiláciou listovej plochy, čím sa nevytvárali potrebné cukry. "Pri vysokých teplotách sme našli veľa krov s úpalom a spálou, hlavne z južnej až juhozápadnej strany," uviedol pre TASR podpredseda spolku Juraj Štiglic. Vinohradníci ešte uvidia, ako sa budú správať kyseliny, ktoré sú taktiež veľmi dôležité pre vývoj kvalitného vína. "Násada hrozna je však výborná a aj väčšina odrôd odolala nástrahám počasia. Veľa bude závisieť od konkrétneho spracovateľa, ako sa vyrovná s uvedenými problémami," konštatuje Štiglic, ktorý dúfa, že ročník 2015 bude zapísaný ako jeden z tých lepších.

Úroda hrozna je podľa vinohradníka Jána Hacaja z Pezinka poznačená škodami, ktoré im na jar spôsobili daniele. "Poobhrýzali mladé výhonky viniča, čím znížili nielen tohtoročnú úrodu, ale ho poškodili aj na ďalšie ročníky," povedal pre TASR. Tunajšiemu viniču neprospeli ani veľké suchá a extrémne horúčavy, čo sa podľa Hacaja prejaví na množstve a kvalite úrody. Ako dopĺňa, po daždi sa niektoré odrody v závislosti od lokality spamätali, iné horšie. "Hroznové bobule boli pre horúčavy scvrknuté. Po dažďoch zas veľmi intenzívne nasávajú vodu a rýchlo sa zväčšujú, pričom niektoré potom praskajú," priblížil Hacaj s tým, že po nedávnych dažďoch zliezajú z hôr diviaky, ktoré vo veľkom začali požierať hrozno. Dokonca aj v oplotených vinohradoch. Hacaj plánuje začať so zberom hrozna v najbližších dňoch, a to odrodou Veltlínske červené skoré.

Podľa Juraja Vladára z bratislavskej Rače sa úroda hrozna ukazuje ako priemerná. Vo vinohradoch evidujú škody, ktoré napáchali aj extrémne horúčavy. Pomaly zbierajú Muškát moravský. Najväčší nápor na zber očakávajú 5. až 10. septembra.
 

Vyberte región